Brusselse romanschrijver Paul Colize wint Arsène Lupinprijs

26/05/2016

Paul Colize, 63 jaar, won in Parijs de Arsène Lupinprijs voor politieliteratuur, voor zijn misdaadroman Concerto pour quatre mains (Ed. Fleuve).

Paul Colize, auteur van een twaalftal misdaadromans, is een veelgelauwerde grote naam in het Franstalige detectivegenre. In 2013 won hij met Un long moment de silence (Ed. Manufacture des Livres) de Landerneauprijs voor detectiveromans. Dit jaar werd hij in Parijs bekroond met de Arsène Lupinprijs voor Concerto pour quatre mains, vorig jaar uitgebracht en nu al winnaar van de Plume de Cristal.

De detectiveroman vertelt over een gewapende overval op een diamanttransport van verscheidene miljoenen euro’s. Het verhaal doet denken aan een echte overval op het tarmac van Brussels Airport in 2013, waarbij voor 37 miljoen euro werd buitgemaakt door ex-boef François Troukens, die daarvoor jaren achter de tralies vloog, en tegenwoordig presentator is op de Franstalige Belgische televisie.

De Arsène Lupinprijs werd opgericht in 2006 en bekroont jaarlijks een politieroman die uitblinkt in originaliteit qua vorm en inhoud. De prijs vereeuwigt Maurice Leblanc, de geestelijke vader van de beroemde inbreker Arsène Lupin.