Brusselse middagconcerten vieren 75ste verjaardag

26/01/2023

Wist u dat Brussel al 75 jaar het decor is van middagconcerten met klassieke muziek?

Het eerste middagconcert vond plaats op 15 januari 1948, georganiseerd door Sara Huysmans, de dochter van een politicus. Ze werden zo'n succes dat Koning Boudewijn zelfs zijn 60ste verjaardag vierde met een middagconcert.

De concerten, gaande van barokmuziek tot hedendaagse kamermuziek, hebben steeds tot doel gehad Belgische componisten in de kijker te zetten. Ze vinden plaats op donderdag in het Muziekinstrumentenmuseum.

Op de 75e verjaardag werden verschillende concerten georganiseerd in Bozar en in het Muziekinstrumentenmuseum, twee van de belangrijkste Brusselse culturele instellingen. Na optredens van pianist Jozef De Beenhouwer en het MNM Trio in dit laatste, culmineerde de viering in een uitvoering van het Beethovenseptet - hetzelfde stuk waarmee deze concertreeks 75 jaar geleden van start ging.

De komende concerten van het seizoen beloven al even interessant te worden, met vertolkers variërend van een accordeonist tot strijkkwartetten.

Als u zich wilt verdiepen in de Belgische kamermuziek, moet u een lunchconcert bijwonen of u inlezen in enkele Belgische componisten, zoals Adolphe Biarent, of de recentere pianist Jef Neve, die zowel in de jazz als in de klassieke muziek actief is.

We vernoemden hem hierboven al, maar het zal u misschien verbazen dat niemand minder dan Ludwig van Beethoven Belgische roots had.