Brussel viert 400 jaar Manneken Pis

31/10/2019

De vroegste vermelding van het Brusselse Manneken Pis, zoals we het nu kennen, is 13 augustus 1619. Tot 15 mei 2020 viert de hoofdstad dit jubileum met een uitgebreid en gevarieerd feestprogramma rond de geschiedenis van haar bronzen fonteinventje.

Beeldhouwer Jeroom Duquesnoy kreeg op 13 augustus 1619 opdracht van het stadsbestuur van Brussel om een bronzen replica te maken van het vernietigde en tot steengruis verbrijzelde 15e-eeuwse plassertje. Er kwamen een nieuwe zuil, waterbekken en beeldje. Reden genoeg om de volgende weken en maanden alle schijnwerpers te richten op Manneken Pis.

Tijdens het jaarlijkse eindejaarsevenement Winterpret kan iedereen via een geolocatieapp deelnemen aan een schattenjacht rond Manneken Pis. Wie weet gaat u met een mooie prijs naar huis. Maar vooraf wilt u uiteraard alles vernemen over het ketje en zijn omvangrijke kostuumcollectie in het Museum van het Broodhuis en in een pop-upvitrine in zijn Garderobe. Die laatste wordt in 2020 zelfs uitgebreid met een nieuw ontwerp van een Brusselse basisschool. Voorts komt er een wetenschappelijke publicatie over het mannetje én wordt er een herdenkingsmunt van € 2,5 400 jaar Manneken Pis op 120.000 stuks geslagen. Het is een wettig betaalmiddel, maar het wordt niet in omloop gebracht. Muntenverzamelaars en Manneken Pis-fans reppen zich naar: https://www.herdenkingsmunten.be.

Lees ook onze eerdere artikels over Manneken Pis op onze Focus-website. En wij wensen ons nationale icoon nog vele eeuwen!