Brussel, hoofdstad van de hedendaagse kunst

21/04/2016

Onze hoofdstad hoeft niet meer onder te doen voor Londen, Parijs, Berlijn of New York, volgens het Amerikaanse reismagazine Travel + Leisure. Sinds enkele jaren groeit de Brusselse kunstscène, met onder meer de opening van een zestigtal buitenlandse galeries en culturele evenementen, zoals Art Brussels, dé jaarlijkse topbeurs voor moderne kunst waar telkens duizenden bezoekers op afkomen.

Het blad vergelijkt Brussel met diverse andere culturele en artistieke bestemmingen en achterhaalt zo enkele redenen voor de aantrekkingskracht van onze hoofdstad. De eerste is wellicht de centrale ligging van Brussel, te midden van Parijs, Londen, Amsterdam en Keulen. Kunstcollectieven, instellingen en almaar meer particulieren openen sinds enkele jaren tentoonstellingsruimtes die momenteel tot de interessantste behoren. Ook de forse toename van het aantal internationale galeries die zich in de hoofdstad hebben gevestigd en de vele eigen verzamelaars, constant op zoek naar nieuwigheden, verklaren waarom Brussel vandaag doorgaat voor een belangrijk centrum van hedendaagse kunst. Zo bruist de stad in april meer dan ooit van het kunstleven, met maar liefst drie beurzen en tal van evenementen in de marge.

Art Brussels, de belangrijkste en oudste kunstbeurs die in 2016 zijn 30-jarig bestaan vierde, sloot zopas de deuren. Zoals elk jaar lokte ze zowat 30.000 bezoekers, waarvan één derde buitenlanders, talloze verzamelaars en gewoon nieuwsgierigen die willen weten wat er tegenwoordig zoal reilt en zeilt in de kunstwereld. Art Brussels wordt vandaag beschouwd als een van de interessantste beurzen, een verplichte halte voor liefhebbers van deze kunst uit de hele wereld.

Maar er is meer. Het magazine schrijft de artistieke aantrekkingskracht van de hoofdstad ook toe aan de talrijke kunstverzamelaars in ons landje, wellicht het grootste aantal per vierkante kilometer wereldwijd. Ze worden vaak omschreven als echte kunstminnaars, die zowel de artiest als zijn werk grondig willen leren kennen. Tot slot vallen de buitenlandse kunstenaars ook voor de meertaligheid van de hoofdstad. Brussel, waar Nederlands- en Franstaligen samenwonen, in wat toch de hoofdstad van Europa is, ontleent zijn rijkdom aan een subtiele culturele mix, wat haar onderscheidt van de andere hoofdsteden. In Londen spreekt men voornamelijk Engels, in Frankrijk Frans, maar in Brussel garanderen Vlamingen, Walen en buitenlanders van overal ter wereld samen een dynamisch allegaartje van ideeën en de voor kunstenaars vereiste ruimdenkendheid.