Bollywood in Brugge

19/12/2014

'PK' (‘Peekay’), de eerste Bollywoodproductie die in België werd gedraaid, gaat vandaag in première in de Belgische zalen. Het eerste kwartier van deze romantische komedie speelt zich volledig af in Brugge. Locaties als de Brugse Markt, het Minnewaterpark, de reien (de beroemde Brugse kanalen), het Sint-Gillis- en Sint-Annakwartier duiken op in 'PK’.

De pittoreske Brugse binnenstad bleek voor het productieteam van de Indische topregisseur Rajkumar Hirani de ideale setting. De regisseur zocht een stad met waterkanaaltjes, kasseien en een concertzaal voor de opnames van een romantische muziekscène. Pas na een reis van honderden kilometers, met bezoekjes aan onder andere Parijs, Krakow, Venetië, Berlijn en Wenen, leidde een gouden tip de makers naar Brugge. “Deze plaats had iets onschuldigs, charmants. Iets dat we nergens anders hadden gezien. Ik werd betoverd door de pittoreske architectuur, landschappen, de eeuwenoude historische achtergrond en de schone verfrissende omgeving.”

Brugge is een schoolvoorbeeld van het middeleeuwse Vlaanderen en trekt als één van de belangrijkste toeristische bestemmingen van de regio jaarlijks meer dan 4 miljoen bezoekers. De stad heeft tal van middeleeuwse gebouwen, kerken, musea en kunstcollecties. Het compacte stadscentrum kan gemakkelijk te voet verkend worden. Een klassieker voor de toeristen is een bootvaart op de reien of een tocht door de stad per paardenkoets. Het historische centrum van Brugge staat op de lijst van de UNESCO World Heritage Sites. De talrijke kanalen die de stad doorkruisen gaven het haar bijnaam; het Venetië van het noorden.

PK is een romantische liefdesfilm die het verhaal van de  Indiase studente Jaggu (Anushka Sharma) die in Brugge verblijft voor haar filmstudies, vertelt. Op een dag ontmoet ze er de liefde van haar leven, de Pakistaanse Sarfaraz (Sushan Singh Rajput). Hun verschil in achtergrond en origine maakt zorgt voor heel wat hindernissen. Het koppel wil trouwen, maar dit loopt niet helemaal zoals gepland en het Jaggu keert terug naar Indië. Bij haar terugkeer in India ontmoet ze PK (Aamir Khan), een alien. PK heeft nog nooit een mens gezien en heeft heel wat vragen bij deze voor hem vreemde wereld. PK trekt de aandacht van Jaggu en samen gaan ze op zoek naar de antwoorden op zijn vragen.

PK is een topproductie: actrice Anushka Sharma en tegenspeler Sushant Singh Rajput zijn bekende en bejubelde Bollywoodsterren.

Het eerste clipje, de lovesong 'Chaar Kadam' ('4 stappen'), werd op 21 november op youtube geplaatst en is inmiddels 800.000 keer bekeken. Aangezien dit  volledig in Brugge werd opgenomen, kan de stad zich geen mooiere reclame indenken. Afgelopen week werd ook de 'making of' van de film in Brugge op youtube geplaatst.

Het is niet de eerste keer dat Brugge een belangrijke rol speelt in een film. Zo verscheen in 2008 'In Bruges' van regisseur Martin McDonagh met onder meer Colin Farrell.