Blake en Mortimer: By Jove, al 75 jaar!

04/10/2021

De straten van de hoofdstad hebben er een aanwinst bij: een stripmuurschildering voor 75 jaar Blake en Mortimer.

In deze strip treden de twee helden van Edgar P. Jacobs aan: Sir Francis Blake, een beroepsmilitair bij de RAF gedetacheerd bij de Britse geheime militaire contraspionagediensten (MI5), en een vriend van hem, professor Mortimer, wetenschapper gespecialiseerd in kernfysica.

 

De muurschildering werd onthuld in de Tempelstraat in de Marollen, de oude Brusselse volkswijk. Andere evenementen herdenken het 75-jarig bestaan van het beroemde duo. Waaronder de publicatie op 19 november van een nieuw album van hun avonturen, De Laatste Zwaardvis. Jean Van Hamme zette als eerste scenarist de avonturen van de beroemde vrienden voort in De Zaak Francis Blake, een vervolg dus op het openingsalbum van de reeks bedacht door de man die spoedig een groot stripkunstenaar zou worden, nadat hij een carrière als operazanger had opgegeven.

Terwijl het heel erg Jacobs-aandoende design van Teun Berserik en Peter Van Dongen is, de tekenaars van De Vallei der Onsterfelijken.

 

De Zwaardvis, het revolutionaire wapen ontworpen door Mortimer, zowel vliegtuig als duikboot, supersonisch en radiografisch bestuurd, is er van meet af aan in september 1946 bij. En daar is ook de expo naar genoemd die van 30 september tot 16 april 2022 in het Stripmuseum in Brussel loopt, Het Geheim van de Zwaardvissen, en de verborgen facetten uit het werk van Jacobs wil onthullen. Bijgenaamd le baryton du 9e art, die de graphic novel had zien aankomen.