Beyoncé en Jay-Z schakelen Belgische choreograaf in voor hun nieuwste video

05/07/2018

De twee Amerikaanse megasterren Beyoncé en Jay-Z brachten hun fans onlangs in vervoering met de release van Everything Is Love, hun gezamenlijke debuutalbum. Het strafste showbizzpaar, dat momenteel op wereldtournee is, verliest de promotie van dit nieuwe tot in de details uitgewerkte kunstproject niet uit het oog. Gelijk kwam een eerste clip uit, gewoon Apeshit genoemd, waarvan de choreografie verzorgd werd door de Antwerpenaar Sidi Larbi Cherkaoui. Een primeur die er eigenlijk geen was voor de Belgische choreograaf, want hij had al eerder samengewerkt met ‘Queen B’.

In de nacht van 16 op 17 juni brachten Beyoncé en Jay-Z  op internet Everything Is Love uit, een album met negen nummers. Van één daarvan, Apeshit, werd in het Louvre in Parijs een videoclip gemaakt. De opname gebeurde in het grootste geheim, na de openingstijden voor het publiek. Je ziet het koppel dansen voor de schilderijen Mona Lisa, Het Vlot van de Medusa en Inwijding van keizer Napoleon en kroning van keizerin Joséphine.

De productie van de clip was echt nachtwerk. De opdracht ging naar de Belgische danser en choreograaf van Marokkaanse afkomst Sidi Labi Cherkaoui, de artistiek directeur van het Ballet van Vlaanderen. De opname nam twee dagen in beslag en via internet bereikt Cherkaoui een nieuw publiek en kan hij zijn werk aan de hele wereld tonen.

Beyoncé werkte eerder al samen met de Antwerpse choreograaf. In oktober 2016 nam ze hem al in de arm voor een benefietconcert op streamingwebsite Tidal. En in 2017, toen ze zwanger was van een tweeling, raakten heel wat kijkers in de ban van haar optreden tijdens de uitreiking van de Grammy’s. Trouwens, daar stopt hun samenwerking niet: Cherkaoui gaat ook meedoen aan de show voor de tournee van het Amerikaanse koppel.