Belgische film eindigt hoog in top 100 van de BBC

19/11/2018

De Britse omroep BBC deed een rondvraag bij 209 filmcritici uit 43 landen om de beste films van de wereldcinema te vinden. In die lijst staat ook één Belgische film: ‘Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles’ van Chantal Akerman.

3 jaar geleden ging de BBC op zoek naar de beste Amerikaanse films. Nadien volgden er nog polls voor de beste komedies en de beste films uit de 21e eeuw. Dit jaar was het de beurt aan de beste niet-Engelstalige films. Het is in die lijst dat Akermans werk de 14e plek bereikte.

Onder andere Orson Welles en Rainer Werner Fassbinder waren fan van de cineaste en ‘Jeanne Dielman’ kreeg op het festival van Cannes in 1975 positieve commentaren. Toch brak Akermans filmdebuut nooit door. Maar de internationale critici zijn de meer dan 3 uur durende modernistische film toch niet vergeten.

Jeanne Dielman, gespeeld door Delphine Seyrig, staat centraal in het verhaal. Ze is een huisvrouw die geld verdient door zich te prostitueren. De film toont 3 dagen uit haar leven, dat saai en routineus is. De hele film speelt voor een vaste camera met erg lange takes. Door die werkwijze krijgt de kijker de alledaagse details in Jeannes leven te zien.

Ontdek hier de volledige top 100 van de BBC
Meer over Chantal Akerman