Belgische coproductie wint twee Oscars

28/04/2021

Sound of Metal van de Amerikaanse regisseur Darius Marder, gecoproducet door het Belgische Caviar, haalde zondag de Oscars voor beste geluid en voor beste montage binnen op de 93e uitreiking van de Amerikaanse filmprijzen in Los Angeles.  

Sound of Metal is het verhaal van Ruben (Riz Ahmed) en Lou (Olivia Cooke), zowel privé als op de set een koppel, die tussen twee concerten door de Verenigde Staten doorkruisen. Op een avond verliest Ruben onverwacht zijn gehoor en plots is zijn leven overhoopgehaald. De oude demonen steken de kop weer op bij de ex-junk en noisemetal-drummer. Zo komt Ruben terecht in een tehuis voor dove junks.

 

Om de kijker meer bij het personage te betrekken, vertaalt regisseur Darius Marder bijvoorbeeld in het begin de gebarentaal niet en laat hem zo even ontredderd achter als Ruben zelf voor hij zich via gebaren had leren uitdrukken. Dat is gelukt, dankzij zorgvuldig onderzoek om de zintuiglijke ervaring van doofheid zo getrouw mogelijk na te bootsen. De film is een coproductie met Caviar, een van de grootste spelers in de Belgische filmwereld. Dit productiehuis, gevestigd in Mechelen, heeft kantoren in Brussel, Los Angeles, Parijs, Londen, Amsterdam en Madrid. Met zijn langspeelfilms en zijn opmerkelijke fictiereeksen, reclames, muziekclips, webseries en digitale inhoud drukt het een Belgisch stempel op filmland.