Belgische artiesten exposeren in Shangai

12/11/2019

De expo brengt 15 grote namen uit de hedendaagse Belgische kunst bijeen. Het is de bedoeling dat elk van hen in zijn eigen ruimte een mini-retrospectief opzet.

Convex/Concave: Belgian Contemporary Art wordt georganiseerd door WIELS, het centrum voor hedendaagse kunst in Brussel, in samenwerking met cultureel centrum Tank Shanghai. De plaatsnaam is ontleend aan de site waarop vijf oude olietanks zijn gesaneerd. Vandaag zijn die Tanks ‘cultuurcontainers’ geworden.

De naam van de expo gaat terug op een historisch feit rond pater Verbiest. Deze Belgische wetenschapper introduceerde in de 17e eeuw in China nieuwe theorieën over een convexe/concave wereld. Maar de titel slaat ook op de tweeslachtigheid, zowel in China als in België, die zelfcontemplatie combineert met openheid naar de wereld.

Als een rode draad door de tentoonstelling komt die contemplatie terug in de schilderijen van Francis Alÿs of bijvoorbeeld bij Sophie Whettnall, die op de grond voor de ingang van het cultureel centrum de schaduw van onbestaande bomen heeft geschilderd. In de reeks hoofden van Harald Thys en Jos De Gruyter, en in het werk van Jacques Charlier, herkennen we een vleugje Belgische humor.

WIELS-directeur Dirk Snauwaert onderstreept dat de Belgische artiesten oog hebben voor detail, wat hun werk bijna ‘tastbaar’ maakt. Een tendens die ze delen met hun Chinese collega’s!