Belgische archeologen ontdekken een opmerkelijke site op Kreta

23/12/2019

Een team van onderzoekers onder leiding van professor Jan Driessen heeft op Kreta het ongerepte graf ontdekt van een 3500-jarige vrouw die een uiterst zeldzame ketting draagt. De ontdekking zal ons helpen om de maatschappij van die tijd beter te begrijpen.

Een belangrijk internationaal en multidisciplinair team onder leiding van de Belgische School te Athene heeft het tot nu toe laatste bekende paleis ontdekt op Kreta.

Het belang van deze opgravingen is dat we het nut van sites zoals Sissi beter begrijpen. De uitdaging was om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de levenswijze en de fundamenten van de Kretenzische samenleving onder het Minoïsch en vervolgens het Myceense tijdperk, twee beschavingen die minder dan 150 jaar geleden werden ontdekt.

Op de begraafplaats werd een ketting van gouden parels gevonden, evenals been- en metaalspelden en een bronzen spiegel. Alles wijst erop dat de overledene, die rijkelijk gekleed was, tot een hooggeplaatste klasse van de samenleving behoorde. Deze ontdekking bevestigt het belang van de rol van de vrouw in de Minoïsche samenleving: "Volgens de reeds verzamelde gegevens wordt aangenomen dat de opvolging van de ene generatie op de andere van moeder op dochter was. Een ander detail is dat vrouwen zeer rijkelijke kleren droegen terwijl mannen lendendoeken droegen," rapporteert de professor.

Door het DNA van de overledene te analyseren en deze ontdekking te vergelijken met andere soortgelijke opgravingen, leren we meer over de Minoïsche samenleving en begrijpen we zo beter hoe die evolueerde van een samenleving die gebaseerd is op de gemeenschap naar een samenleving die meer gericht is op het individu.

En dit dankzij de grootste opgravingscampagne van België in het buitenland!