België verliest een van zijn grote componisten

21/04/2022

Philippe Boesmans, een icoon van de klassieke muziek, heeft ons op 85-jarige leeftijd verlaten. Als componist van hedendaagse muziek, kamermuziek en symfonisch werk schitterde hij op Belgische en buitenlandse podia.

Philippe Boesmans werd geboren in 1936 in Tongeren. Eerst studeert hij piano aan het koninklijk conservatorium van Luik en dan leert hij op eigen houtje componeren. Daarna werkt hij in het Centre Henri Pousseur en als producer bij de RTBF.

Hij is dertig jaar lang de huiscomponist van De Munt. Zijn eerste opera, La Passion de Gilles (1983) is het startschot voor veel ander werk: Reigen (1983), Wintermärchen (1999) en Julie (2004). Yvonne, princesse de Bourgogne (2009) en Au monde (2014) creëert De Munt in coproductie met toonaangevende operahuizen in Parijs en Aix-en-Provence. Pinocchio (2017), zijn laatste opera, komt er met de medewerking van Joël Pommerat.

De artiest won tal van prijzen (Prix Italia, International Opera Award, Prix de la Critique française …) en in 2000 ook nog de Honegger Prijs voor zijn hele carrière.

Philippe Boesmans is heengegaan op 10 april 2022, na een ‘kortstondige ziekte’. Maar niet zonder ons een laatste compositie te gunnen: De Munt kondigde enkele weken geleden On purge bébé aan, een komedie waarvan de partituur bijna klaar was toen de componist overleed en die alsnog in december 2022 in première gaat.