België op het Internationaal Stripfestival van Angoulême

07/02/2019

Het Internationale Festival van Angoulême, dé hoogmis voor de negende kunst in Europa, zette op 26 januari 2019 tal van auteurs in de kijker. Onder hen vrouwen, die zich vaak miskend voelen, maar ook Belgen.

Naar goede traditie plaatste het Internationale Stripfestival op zijn 46e editie andermaal de negende kunst en haar internationale uitstraling op een voetstuk. Sinds de jaren 1970 reikt het negen Fauves uit, de meest prestigieuze stripprijzen ter wereld, aan Franstalig werk, ongeacht genre of land van herkomst.

België neemt bijzondere plaats in

België bleef op deze editie allerminst onopgemerkt. De Grand Jury werd voorgezeten door de Belgische schrijfster Dominique Goblet. Ze is bekend als de pionier van de autobiografie in stripverhalen en introduceerde volwassenenthema’s in de negende kunst. Tot de grote winnaars behoren eveneens de Waalse tekenaar Julien Lambert, de laureaat van de Fauve Polar SNCF voor VilleVermine en de Vlaming Brecht Evens, die de Prix spécial du Jury won voor Het Amusement. Meester van de aquareltechniek Evens had in 2010 al de Prix de l’Audace op het festival behaald voor Ergens waar je niet wil zijn.

50 jaar geleden koesterde Hergé de hoop dat de strip een volwaardige uitdrukkingsvorm, zoals de literatuur en de film zou worden. Vandaag, nu het festival van Angoulême zoveel succes heeft en zowat 1.500 auteurs bijeenbrengt, kunnen we de vader van de Belgische strip helemaal geruststellen!