België komt fel opzetten in Cannes

08/07/2021

Met de 74e editie die van start gaat zet Cannes, het belangrijkste filmfestival ter wereld, de traditie voort na de onderbreking door de coronacrisis. Dit jaar worden de prijzen, waarvan de befaamde Gouden Palm, uitgereikt op 17 juli. Het ziet er veelbelovend uit voor ons land.

We lopen namelijk bijzonder goed in de kijker, zowel met onze films als met onze acteurs en actrices. Les Intranquilles van Joachim Lafosse neemt het op tegen 24 producenten voor de Gouden Palm. Wat de vertolking betreft, kan je ervan op aan dat onze landgenote Virginie Efira zal opvallen in de rol van de sensuele en mystieke non Benedetta van Paul Verhoeven (regisseur van succesfilms als Basic Instinct). Ook Un Monde van Laura Wandel in de categorie Un Certain Regard, dat gedurfd en origineel werk van nog niet zo bekende filmmakers voor het voetlicht wil brengen, zou de aandacht moeten trekken door hoe hij kijkt naar het leven op school door de ogen van een kind.

 

Laten we evenmin Mon Légionnaire vergeten. Hier vertelt Rachel Lang het verhaal van mannen die strijden voor Frankrijk en van hun vrouwen die vechten om hun liefde levendig te houden. Het is zijn tweede langspeler, geproduceerd door het Belgische bedrijf Wrong Men met de steun van het Centre du cinéma de la Fédération Wallonie-Bruxelles. Hij is te zien in de Quinzaine des Réalisateurs. Van dezelfde producent werd voor de Semaine de la Critique, die jong talent wil ontdekken door in te zoomen op hun debuut- en tweede film, Rien à Foutre geselecteerd, over het dagelijke leven van een stewardess bij een lagekostenmaatschappij. Het is de eerste langspeelfilm van Julie Lecoustre en Emmanuel Marre met Adèle Exarchopoulos. Hopelijk zorgt al dit talent op de Croisette straks voor dé Belgische verrassing.