België feest in Cannes

02/06/2022

Historisch! Drie Belgische films waren in competitie en België bracht drie prijzen mee van de slotceremonie van het Festival van Cannes: de eenmalige Prijs voor 75 jaar Filmfestival, de Grand Prix en de Prix du Jury!

Met actrice Virginie Efira als ceremoniemeester kreeg de prijsuitreiking tijdens de slotplechtigheid van het 75e Festival van Cannes een Belgische toets, zowel in het noorden als het zuiden van het land. Geen enkele ander land ter wereld deed op de Croisette zo van zich spreken!

De Grand Prix van het Festival van Cannes ging naar Close van Lukas Dhont. Dit verhaal van twee vrienden van 13 jaar, door een verbijsterend voorval van elkaar gescheiden, sloeg aan bij heel wat cinefielen. Velen vonden trouwens dat de langspeelfilm van de 31-jarige Gentenaar de Gouden Palm verdiende, die heel verrassend (en met een beetje onbegrip) voor de Zweed Ruben Östlund was, voor Triangle of Sadness. De jonge Belgische cineast Lukas Dhont won vier jaar eerder al een Caméra d’Or voor Girl.

De Prix du Jury van zijn kant ging naar Felix Van Groeningen en Charlotte Vandermeersch voor De acht bergen, een Italiaans-Belgische coproductie. Dit regisseursduo, en ook in het echte leven een koppel, vertelt ons over de band tussen twee vrienden die elk in een heel ander universum leven.

De eenmalige Prijs voor 75 jaar Filmfestival van Cannes werd uitgereikt aan de gebroeders Dardenne. Tori et Lokita, hun negende film in competitie, gaat over de problemen van twee jongeren die clandestien naar België zijn geëmigreerd.

De bekende rode loper op de trappen van het Festival van Cannes kleurde dit jaar dus mooi zwart-geel-rood.