Belgica valt in de prijzen op Sundance

31/01/2016

Felix van Groeningen behaalde de prijs voor beste regie in de categorie “World dramatic competition” op het filmfestival Sundance dat plaatshad op 31 januari 2016 in Park City, Utah (USA). Het is de eerste keer dat een Belgische film een van de belangrijkste prijzen van het festival wegkaapt.

Felix van Groningen, regisseur van internationaal bekroonde films zoals La merditude des choses (2009) en The broken circle breakdown (2012) was in Utah naar aanleiding van de première van zijn nieuwste film Belgica.

Het scenario van de film kwam tot stand in samenwerking met  Arne Sierens (Dagen zonder lief). De film vertelt het verhaal van Jo (Stef Aerts) en Frank (Tom Vermeir), twee broers die sterk verschillen. Jo is vrijgezel, wordt wakker en gaat slapen met muziek; hij heeft net zijn eigen bar in Gent geopend, de Belgica. Al gauw komt zijn broer Frank een handje toesteken om de bar te laten draaien. Zo komt het dat de Belgica al na enkele weken uitgroeit tot « the place to be », een oord van verderf en rock’n’roll waar alles mogelijk lijkt. Voor even toch, want het feest blijft maar duren en verandert in een verslavende trip. …

Belgica kwam tot stand met de steun van het Vlaams Audiovidsueel Fonds en van Screen Flanders en is vanaf 2 maart in België, Frankrijk en Nederland te zien in de bioscoop.

Een andere Belgische film,  The Land of the Enlightened, van regisseur Pieter-Jan De Pue, viel eveneens in de prijzen en werd bekroond met de prijs voor beste fotografie.