Belgen vallen in de prijzen op Césars

04/03/2019

Op 22 februari werden in Parijs de Césars, de nationale filmprijzen van Frankrijk, uitgereikt. België werd daarbij goed vertegenwoordigd. Zo wonnen onze landsgenoten in maar liefst drie categorieën. ‘Ni juge, ni soumise’ van Jean Libon en Yves Hinant kreeg de prijs voor de beste documentaire, Benoît Debie mocht de prijs voor de beste fotografie in ontvangst nemen en Rémi Allie die voor beste kortfilm.

‘Ni juge, ni soumise’, de documentaire van Jean Libon en Yves Hinant over de Brusselse onderzoeksrechter Anne Gruwez, won de prijs voor beste documentaire. De film registreert zonder interviews, commentaar of toegevoegde muziek wat er in haar kantoor en daarbuiten gebeurt. Ook op de Magrittes, de Franstalige filmprijzen van België, viel de documentaire al in de prijzen. Anne Gruwez kwam de César zelf in ontvangst nemen.

De Luikse cameraregisseur Benoît Debie won de fotografieprijs voor zijn werk in de film ‘Les Frères Sisters’ van Jacques Audiard. Het is de eerste keer dat Debie genomineerd is voor een César. De prijs voor beste kortfilm ging naar Rémi Allier voor zijn film ‘Les petites mains’. Daarin vertelt hij het verhaal van een gewelddadige opstand in een fabriek door de ogen van een kindje van twee jaar. Allier wil met deze film benadrukken dat gewelddadige daden nergens toe leiden. "Wanneer woede en geweld naar boven komen, hebben deze altijd een zekere bron. Ik denk dat het belangrijk is die bron te vinden in plaats van te reageren op geweld met geweld”, aldus de regisseur.