Belg geeft kostuumtentoonstelling van The Met vorm

19/10/2018

Jan Versweyveld gaat in 2019 de jaarlijkse kostuumtentoonstelling van het Metropolitan Museum of Art in New York, kortweg The Met, vormgeven. De expo staat in het teken van ‘camp’.

Van mei tot september 2019 toont de expo zo’n 175 objecten, waaronder kleding, sculpturen, schilderijen en tekeningen, van de 17de eeuw tot nu. Het thema is Camp: Notes on Fashion en is geïnspireerd op Notes on Camp, een essay van de Amerikaanse auteur Susan Sontag uit 1964. ‘Camp’ een verzamelnaam voor cultuuruitingen die bewust gebruikmaken van kitscherige elementen.

Voor de vormgeving van de tentoonstelling gaat Jan Versweyveld samenwerken met de designafdeling van het Metropolitan Museum of Art. De 60-jarige Belg maakte naam als hoofd vormgeving van het Internationaal Theater Amsterdam. Hij is de vaste scenograaf van regisseur Ivo van Hove en werkte ook samen met choreografe Anne Teresa De Keersmaeker. Met de aanstelling van Versweyveld krijgt The Met opnieuw een Belgisch tintje. Onlangs ging Karen Van Godtsenhoven er aan de slag als curator van de kostuumafdeling.

De opening van de tentoonstelling valt traditiegetrouw samen met het Met Gala. Dit is een jaarlijks benefietgala dat geld in het laatje moet brengen voor de kostuumafdeling. Elke keer komen er tientallen beroemdheden op af.

Het Metropolitan Museum of Art hoort bij de grootste en meest prestigieuze kunstmusea ter wereld. Elk jaar komen er miljoenen bezoekers over de vloer. Het is daarmee het op één na meest bezochte kunstmuseum ter wereld. Enkel het Louvre in Parijs doet beter.