Bart Moeyaert wint prestigieuze 'Astrid Lindgren Memorial Award 2019'

12/04/2019

De Vlaamse auteur en vertaler van jeugdboeken, dichter en romanschrijver Bart Moeyaert heeft op de jaarlijkse internationale kinderboekenbeurs van Bologna de 'Astrid Lindgren Memorial Award 2019' voor zijn hele literaire oeuvre gewonnen. De Nobelprijs voor kinder- en jeugdliteratuur, zeg maar.

Bart Moeyaert was met maar liefst 263 andere kandidaten uit 64 landen genomineerd voor de prestigieuze prijs die in 2002 werd ingesteld door de Zweedse regering naar aanleiding van het overlijden van de wereldberoemde jeugdschrijfster Astrid Lindgren. Op de shortlist bleven er 18 finalisten over. Waarom de jury zich uitsprak in het voordeel van onze landgenoot? Door ‘zijn muzikale en compacte taal vol onderdrukte emotie en onuitgesproken verlangen. Hij beschrijft moeilijke relaties met een bijna filmische directheid. Zijn sprankelende werk onderstreept dat kinder- en jeugdliteratuur een volwaardige plek verdient in de wereldliteratuur’. Zijn bekroning levert hem een geldprijs van bijna € 480.000 op.

In 1983 debuteert Bart Moeyaert als 19-jarige met het autobiografische Duet met Valse Noten, dat meteen een bestseller blijkt te zijn. Het markeert het begin van een schrijverschap dat zich in verschillende richtingen ontwikkelt. Intussen heeft Moeyaert meer dan vijftig boeken op zijn naam, gaande van prenten- en jeugdboeken tot romans en poëzie. Zijn werk werd vertaald in meer dan twintig landen. Naast boeken schrijft Moeyaert ook voor theater en televisie en vertaalde hij een aantal romans.