Banksy: genius or vandal?

17/06/2021

Op de Grote Markt nr. 5 in Brussel loopt een expo van de beroemde en mysterieuze straatartiest Banksy.

Het gaat om 80 gecertificeerde werken van hem, uitgeleend door privéverzamelaars en bijeengebracht in de vroegere KBC-zetel, die daarvoor volledig is heringericht. Eerder waren ze al te zien in Moskou, Madrid, Hongkong en Las Vegas. Zoals vaak wanneer een retrospectief interesse toont voor zijn werk, wordt het event zonder de toestemming van de artiest georganiseerd.

De expo is gewijd aan de boodschappen die hij overal ter wereld op muren achterlaat, waarbij hij tal van kwesties belicht waar hij voor opkomt: de Palestijnse zaak, de strijd tegen oorlog, politiegeweld, het absurde in de politiek en hoofdzakelijk de strijd tegen het consumentisme die in zijn ogen het belangrijkst is.

Kennelijk Brits en actief sinds de jaren 1990 brengt hij via het sjablonenspuiten zijn boodschappen over, vaak een mix van politiek, humor en poëzie. Zijn werk is ook beroemd voor zijn situatiegebondenheid. Werk van Banksy aangebracht op een van de deuren van de Bataclan heeft een andere emotionele lading in situ dan in een museale omgeving.

De deels digitale scenografie (de expo is voor een stuk in virtuele realiteit) leidt u op een heel verfrissende manier rond in het controversiële en vaak polemische universum van Banksy aan de hand van talrijke sculpturen, video’s, foto’s, originele werken en zeefdrukken in beperkte oplage.