Ballet Vlaanderen is ‘Company of the year’

14/10/2015

Ballet Vlaanderen krijgt van het vakblad Dance Europe de titel ‘Company of the year’ voor het hele gezelschap. Elk jaar lijsten de critici van het gerenommeerde vakblad de beste prestaties op van het vorige seizoen en delen schouderklopjes uit aan de internationale balletwereld. Ook principals Aki Saito, Wim Vanlessen, Ricardo Amarante en solist David Jonathan vielen bij de internationale vakpers in de smaak.

Saito en Vanlessen worden genoemd in de categorieën ‘Outstanding Performance by a Female and Male Dancer’ en dit voor hun hoofdrollen als Tatjana en Onegin in het ballet Onegin van choreograaf John Cranko. Aki en Wim vierden vorig seizoen hun twintig jaar danspartnerschap met een galavoorstelling van dit ballet. Ze krijgen daarnaast ook een vermelding voor hun dans in Love Fear Loss van choreograaf Ricardo Amarante, die eveneens solist is bij Ballet Vlaanderen.

Solist David Jonathan krijgt eveneens een vermelding in de categorie 'Outstanding Performance by a Best Male Dancer' voor zijn rol als Espada in Don Quichot van choreograaf Alexey Fadeechev.

Ook enkele namen waar Ballet Vlaanderen mee samenwerkt worden in de bloemetjes gezet. Andrew McNicol (Choreolab: Eunoia) wordt genoemd als 'Talent to Watch'. Ook de jonge Belgische choreograaf Jeroen Verbruggen valt op in de erelijst. Later dit seizoen creëert hij een nieuw werk bij Ballet Vlaanderen op muziek van Maurice Ravel in het gelijknamige Ravel.

Het seizoen 2014-2015 was een bijzonder seizoen voor Ballet Vlaanderen na het vertrek van artistiek directeur Assis Carreiro en voor de komst van het huidige artistieke team met Sidi Larbi Cherkaoui en Tamas Moricz. Toch wordt het gezelschap geprezen voor haar werk onder deze uitzonderlijke omstandigheden: “Een gezelschap dat de hoogste artistieke kwaliteit behoudt in een moeilijk overgangsseizoen zonder artistieke leiding.”