Au Monde beste wereldcreatie op de International Opera Awards

26/04/2015

Au Monde van Philippe Boesmans mocht op het international Opera Awards gala de prijs voor beste wereldcreatie in ontvangst nemen. Het gaat om de prijs voor een volledig nieuwe opera. Als officieuze Oscars van de opera belonen de Opera Awards het beste en meest innovatieve wat het voorbije jaar op ’s werelds operapodia te beleven viel.

Een gesloten appartement, met zicht op een tuin, enkele familieleden met onderling troebele verhoudingen. De nieuwe opera van Philippe Boesmans stelt meer vragen dan er oplossingen zijn. Muziek is bij uitstek het medium om onderliggende gevoelens tastbaar te maken en Boesmans is bij uitstek de man om die onuitgesproken gevoelens op muziek te zetten. Au Monde is de operabewerking van een tekst van Joël Pommerat, die ook voor de regie van de creatie tekende.

Philippe Boesmans is een graag geziene gast in de Muntschouwburg. Sinds de creatie van zijn opera ‘La Passion de Gilles’ uit 1983 leverde hij met de regelmaat van de klok voor de Munt een opera af. Daarmee is hij van de huidige componisten één van de meest bedreven operacomponisten en heeft hij het vak al spelende kunnen leren. Boesmans is dan ook niet in de eerste plaats een theoreticus die zijn muziek toepast op dramatische situaties, maar een componist die enorme feeling voor de atmosfeer van een situatie heeft. Soms lichtvoetig, soms geamuseerd, Boesmans schildert prachtige akoestische decors met heel veel zin voor de psychologie van zijn personages.

De Munt, die zelf vier jaar geleden door Opernwelt tot Opernhaus des Jahres uitgeroepen werd, is erg trots op deze nieuwe internationale waardering. De Munt beschouwt de prijs als 'een fantastische erkenning voor de exploratieve koers die we met het huis proberen te varen en het werk dat onze teams daarbij dagelijks leveren.'

Het Brusselse operahuis was in totaal genomineerd in vijf categorieën, onder meer voor Beste internationale operahuis, Beste opera-dvd (met Lulu van Alban Berg) en Beste Richard Strauss-verjaardagsproductie (met Daphne). Ook Opera Vlaanderen was twee keer genomineerd; voor Beste koor en -voor de tweede keer op rij- voor Beste internationale operahuis, maar moest zonder award naar huis. Vorig jaar waren ze wel nog bij de gelukkigen en wonnen ze Beste Wagner-productie met Parsifal.

Toch is het op zich al opmerkelijk dat twee Belgische operahuizen bij de zes beste operahuizen ter wereld worden gerekend. "Dat we twee keer op rij genomineerd zijn in zo'n grote categorieën betekent voor ons al ongelofelijk veel", zegt Aviel Cahn, intendant bij Opera Vlaanderen.