Architecturaal waardevolle eenzaat pal in Antwerpse haven
Beschermde sluismeesterswoning in Vlaamse neorenaissance uit 1908 wordt in oude glorie hersteld
Waar de Schelde ten noorden van de Antwerpse stadskern, bij ’t Eilandje, plots haar bekende 90°-bocht naar het westen maakt, takt op de rechteroever de Royerssluis zich af. Een zeesluis tussen de rivier, het Amerikadok, het Albertdok en het Albertkanaal. In 2021 startte de renovatie van het kunstwerk en verwacht wordt dat die eind 2026 of begin 2027 klaar is. Ze wordt verlengd van 180 tot 235 meter en verbreed van 22 tot 36 meter om het transport naar het Albertkanaal te verhogen. Op zich al een indrukwekkend gezicht.
Helemaal spectaculair evenwel is dat uit de gapende bouwput een architecturale parel in Vlaamse neorenaissance oprijst. In 1908 liet de stad Antwerpen deze sluismeesterswoning aan de Droogdokkenweg, bijgenaamd ‘t Kasteeltje, optrekken. De sluismeester woonde er met zijn gezin, wat nog zo handig was, lekker dichtbij wanneer er een schip aankwam. Het is uiteraard een delicate opgave om midden in die bouwbedrijvigheid de beschermde woning overeind te houden. Allerlei sensoren zoals trillings-, scheur- en vervormingsmeters op de tuinmuur achteraan houden alles permanent in de gaten. ’t Kasteeltje krijgt sowieso een nieuwe fundering en ook gevels, buitenschrijnwerk en interieur zullen stevig onder handen worden genomen.
Straks mag de sluismeester het statige gerestaureerde pand betrekken als het nieuwe commandocentrum voor de Royerssluis. En daarmee is de cirkel gesloten.