Anne Teresa De Keersmaeker krijgt Gouden Leeuw op Biënnale Venetië

30/03/2015

Choreografe Anne Teresa De Keersmaeker werd maandag bekroond met de Golden Lion for Lifetime Achievement for Dance voor haar hele oeuvre op de Biënnale van Venetië. De Keersmaeker is al sinds de jaren ’80 toonaangevend in de Belgische en internationale hedendaagse dansscène en wordt vooral geroemd omwille van haar vernieuwende opvatting over de intense relatie tussen dans en muziek.

Volgens de jury van de Biënnale brengt De Keersmaeker een “originele synthese tussen vormelijke strakheid en pathos” en was dat reeds te merken in haar debuut ‘Rosas danst Rosas’.  Directeur Virgilio Sieni prijst de Keersmaeker als de vertegenwoordiger van “de verbinding tussen creatie en het proces van transmissie” en  is vol lof over “haar poëtische gebaar, gestalte gegeven door het lichaam, dat heeft geleid tot een significante verschuiving tussen de Westerse culturen naar begrip van het lichaam in het toneel als medium voor het experimenteren met taal”. Naast haar gave om lichaamstaal te gebruiken als communicatiemiddel, lauwert Sieni De Keersmaeker ook om de wijze waarop ze “het lichaam in de ruimte van het podium gebruikt als platform van de wereld”.

De Gouden Leeuw zal haar uitgereikt worden op 27 juni 2015 in Venetië, gevolgd door een voorstelling van ‘Fase, four movements to the music of Eric Reich’, haar allereerste choreografie uit 1982. De Keersmaeker zal deze zelf dansen.