Amélie Nothomb spreekt ons in een ander medium toe over mythologie

18/02/2021

Amélie Nothomb, een klinkende naam in de literatuur, gaat de pen inruilen voor de micro om ons over mythologie te spreken. Het wordt een boeiende reis in 11 afleveringen, samen geschreven met Laureline Amanieux, langs verschillende tradities: de Japanse (Amelies geboorteland), Griekse, Latijnse, Scandinavische …

La divine comédie d’Amélie Nothomb staat op het audioboekenplatform Audible. De eerste aflevering van de documentaire verkent het thema van de afdaling in de onderwereld via Orpheus’ lotgevallen, de ‘goddelijke komedie’ van Dante en het werk van Rodin. Van meet af aan houdt men vast aan het basisbeginsel: de mythologische thema’s en personages leren kennen aan de hand van allerlei kunsten, namelijk de vertelling en legende, muziek, schilderkunst en de beeldenden kunsten.

De succesrijke romanschrijfster zegt altijd al radio boven televisie te hebben verkozen. Ze is vast niet de enige, want radioluisteraars moeten zelf iets fantaseren bij wat ze horen terwijl tv-kijkers een beeld opgedrongen krijgen. Van kindsbeen af was Amélies leven doordrongen van mythologie: ‘De Japanse mythologie uit mijn prille kindertijd, het katholieke geloof waarin ik ben grootgebracht, de Grieks-Latijnse mythen die ik in mijn vroege adolescentie of later heb geleerd’, vertrouwt ze ons toe. Je kan de documentaire dus zien als een gelukkige ontmoeting.