Allereerste Belgische kampioenschap strandbloemen maken in Knokke-Heist

24/08/2023

Zelfgeknutselde bloemen van crêpepapier worden in augustus voor een handvol schelpen geruild in talloze winkeltjes op de Belgische stranden. De traditie is alleen bij ons bekend en gaat naar algemeen wordt verwacht terug tot het interbellum. Het bloemenspel werd in 2021 uitgeroepen tot immaterieel Vlaams erfgoed. En voor het eerst is er nu ook een Belgisch kampioenschap rond gehouden.

Papieren bloemen tooiden vanaf eind 19e eeuw met name religieuze optochten. In die periode reden ook de eerste bloemencorso’s uit, fleurige praalwagens met echte en crêpebloemen. Mogelijk ligt hier de oorsprong van het gebruik. Zeker vanaf de democratisering van het kusttoerisme halfweg de jaren ’30 werd het strand de ideale plek om voor de kleinsten allerlei zomers vermaak te organiseren, zoals zandspringen, zandkastelen bouwen, zaklopen … en wie weet: strandbloemen maken. Of moeten we de verklaring gewoon zoeken in de ijver van een commercieel ingesteld iemand die van jongs af kinderen op een speelse en actieve manier wat mercantiele vaardigheden wilde aanleren?

Want het ruilproces verloopt volgens economische basisregels: het spel van vraag en aanbod, prijsonderhandelingen, winst. Hoewel niet geld, maar specifieke schelpen in prima staat doorgaans de gangbare munt zijn. Elke badplaats hanteert op dat vlak haar eigen etiquette.

Vastgoedontwikkelaar Compagnie Het Zoute bracht tijdens het Zoute Beach Flower Festival met het allereerste Belgische kampioenschap hulde aan dit iconische strandspel.