60 jaar? Dat moeten we smurfen!

06/11/2018

De Smurfen bestaan zestig jaar. Sinds hun eerste verschijning in 1958 is hun populariteit hun kleine Smurfendorp al lang ontgroeid.

In oktober 1958 konden lezers voor het eerst kennismaken met de blauwe wezentjes. Als nevenfiguren in de stripreeks Johan en Pirrewiet doken ze voor het eerst op in het verhaal ‘De fluit met de zes smurfen’.

Al snel merkte Peyo, de bedenker van de Smurfen, dat de vreemde wezentjes zeer populair waren bij de lezers van het stripblad Robbedoes. Niet lang na hun debuut kregen ze hun eigen stripreeks en breidde het Smurfenimperium zich gaandeweg uit. In de jaren tachtig verschenen er tekenfilms van de Amerikaanse filmstudio Hanna-Barbera, waarmee de Smurfen wereldwijde bekendheid vergaarden.

Ook na zestig jaar zijn ze nog steeds springlevend. De talloze vertalingen, recente langspeelfilms, merchandising en pretparken in Dubai, Maleisië, Rusland en de VS bewijzen dat. En momenteel werkt Ketnet, de kinderzender van de Vlaamse openbare omroep, aan een nieuwe 3D-tekenfilmserie die in 2020 op tv komt.

De Smurfen zijn uitgegroeid tot internationale iconen en alom geliefde ambassadeurs van België. Wie dat in dit jubileumjaar nog wil vieren kan nog tot begin 2019 in Brussels Expo terecht om de tentoonstelling Het Smurfenavontuur te bezoeken.