30.000ste Last Post

09/07/2015

Op 9 juli 2015 stipt om 20 uur werd de 30.000ste Last Post geblazen onder de Menenpoort in Ieper. GoneWest organiseerde ter ere van deze unieke gebeurtenis, in samenwerking met de Last Post Association en acteur Wim Opbrouck, een ‘Ode aan de Ode’.

De Last Post is een trompetsignaal, gebruikt in het leger. Oorspronkelijk werd het gespeeld als afsluiting van de dag, tijdens de inspectie van de posten. Tegenwoordig wordt de Last Post vooral gebruikt bij militaire herdenkingen en begrafenissen. In Ieper wordt het elke dag om 20 uur gespeeld onder de Menenpoort door de leden van de Last Post Association, als hulde aan de gesneuvelden in de eerste wereldoorlog. Dit eerbetoon wordt sinds 1928 dagelijks gehouden, met als enige onderbreking de bezetting van Ieper tussen in de tweede wereldoorlog. Het is een traditie dat de klaroeners van de Last Post Association gerekruteerd worden bij de lokale brandweer en dus ook het brandweeruniform dragen.

Voor de 30.000ste Last Post werd, onder de noemer ‘Ode aan de Ode’, een rechtstreekse uitzending van het evenement georganiseerd en getracht wereldwijd zoveel mogelijk mensen te verzamelen in brandweerkazernes om 1 minuut stilte te houden en die speciale Last Post samen te beleven. “We wilden een moment van wereldwijde verbondenheid organiseren voor de gevallen soldaten. Daarvoor hadden we het idee om allemaal samen te luisteren naar de Last Post”, zegt de intendant van het project, Wim Opbrouck. “De 30.000ste Last Post zal een huzarenstukje worden met live verbindingen naar en vanuit de hele wereld.” Maar ondanks de wereldwijde aanpak blijft het opzet bescheiden. “De Last Post blijft de Last Post”, klinkt het.

De 30.000ste Last Post in Ieper werd door onder andere koningin Mathilde en Vlaams minister-president Geert Bourgeois bijgewoond.