25 jaar Belgisch Stripmuseum

03/10/2014

Op 4 en 5 oktober 2014 viert het Belgisch Stripcentrum (BSC) zijn 25ste verjaardag. Het BSC is met zijn 4200 m² niet alleen het grootste stripmuseum in Europa, maar bovendien de grootste stripotheek van het continent. Meer dan 60.000 strips en duizenden stripplaten staan ter beschikking van de liefhebber. Het BSC dat jaarlijks meer dan 200.000 bezoekers over de vloer krijgt, is echter meer dan een museum; het is ook een bewaarplaats voor originele werken en publicaties, een documentatiecentrum en een wetenschappelijk en pedagogisch centrum.

Ter gelegenheid van zijn 25ste verjaardag werd een ludieke ruimte ontwikkeld, gewijd aan de smurfen en hun geestelijke vader Peyo. Naast dit ‘smurfenland’ biedt het museum verschillende permanente  tentoonstellingen, zoals ‘de uitvinding van de strip’, de ‘kunst van de strip’ en een Kuifje en Boerke-ruimte waar respectievelijk het werk van Hergé en Pieter de Poortere te bewonderen valt.

Daarnaast biedt het museum steeds een aantal tijdelijke tentoonstellingen, waar de aandacht gaat naar de verschillende stromingen binnen de zogenaamde 9de kunst, maar ook naar actuele ontwikkelingen. De laatste nieuwe tentoonstelling focust op de thuisstad van het museum. ‘Beeldig Brussel’ biedt een artistieke wandeling door de Brusselse wijken aan de hand van het werk van stripauteurs die in de loop van de laatste 25 jaar het Brussel van hun tijd hebben geïllustreerd. Uit de meer dan 130 documenten blijkt een evolutie waarbij de focus van de artiesten verschuift van de decors en monumenten naar de bewoners van de hoofdstad.

Het museum bevindt zich vlak bij de Brusselse Grote Markt en de Koninklijke Wijk in een prachtig gebouw, ontworpen door Victor Horta en oorspronkelijk een textielwarenhuis. De geschiedenis van het gebouw wordt belicht in een aparte ruimte op de mezzanine. De Belgische krant Le Soir riep het museum in 2014 uit tot n°7 in de top 10 van monumenten die van Brussel een trendy stad voor city trippers maakt.

Alle tentoonstelling worden in drie talen aangeboden: Nederlands, Frans en Engels. Daarnaast zijn er brochures met uitleg in het Duits, Spaans, Italiaans, Portugees en Chinees. Voor elk wat wils dus. Tijdens het jubileumweekend is de toegang gratis voor iedereen geboren in 1989.

Voor wie niet in Brussel geraakt: het museum biedt ook reizende tentoonstelling aan, die vaak in de Belgische Ambassades worden gehouden. Wordt vervolgd dus.