2018 topjaar voor Vlaamse films en tv-reeksen in het buitenland

26/04/2019

Vlaamse films en tv-reeksen hebben het in 2018 uitstekend gedaan in het buitenland. Zo werden in totaal 71 Vlaamse titels 104 keer geselecteerd voor de 40 belangrijkste internationale film- en televisiefestivals, waaronder die van Cannes, Toronto en Berlijn. Vlaamse (co)producties, waaronder animatieprojecten, werden maar liefst 300 keer bekroond.

Vijf Vlaamse (co)producties gingen in wereldpremière tijdens het filmfestival van Cannes. De grote blikvanger was Girl, de debuutfilm van Lukas Dhont, die vier prijzen wegkaapte in de Officiële Selectie, waaronder de Caméra d'Or voor beste debuut. Meteen de start van een succesvolle internationale carrière, met onder meer prestigieuze prijzen op de festivals van Londen, San Sebastián en Zürich, de debuutprijs van de European Film Awards en nominaties voor de Golden Globes en de Césars. Wie scoorden er verder nog hoog? De animatiefilms Ce Magnifique Gateau en Bloeistraat 11, de experimentele kortfilm It, de documentaire Ceres, het drama Sakawa en de fictiereeksen De Dag en Undercover.

Sommige getalenteerde regisseurs en acteurs zijn nu vooral in het buitenland actief. Zoals Adil El Arbi en Bilall Fallah, die werken aan de regie van Bad Boys For Life. Felix Van Groeningen werd bekroond voor zijn Amerikaanse debuut Beautiful Boy. De coproductie Kursk, met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol, ging in Toronto in wereldpremière en regisseur Gilles Coulier tekende een contract bij het Britse Independent Talent Group.