Zwarter dan zwart alleen in laatste Belgische mijn

14/04/2021

Heel wat historische religieuze gebouwen in België betegelden hun vloeren oorspronkelijk met de Noir belge, Noir de Mazy of Noir de Golzinne, de zwarte marmer afkomstig uit het plaatsje Golzinne, tussen Gembloers en Namen. Nu wordt het alleen nog gebruikt voor erfgoedrestauraties, prestigieuze privéprojecten of voor sierkunstvoorwerpen.

Het beroemdste en originele Belgische zwarte marmer wordt dus ontgonnen in de Golzinne-steengroeve, 70 meter onder de grond. Het bezit uitstekende esthetische en technische kenmerken. Net als in de exclusieve mode is zwart een vaste, betrouwbare kleur die weinig onderhevig is aan tendensen. Vooral in dambordpatronen met wit Carrara-marmer of Franse kalksteen komt het bijzonder tot zijn recht. Zijn exclusieve karakter dankt het aan die moelijk te ontginnen locatie terwijl uit openluchtgroeven komen heel wat andere marmersoorten vandaan. Daarbij moeten er constant pompen draaien. Ecologisch verantwoord is dat wel, door het drinkwater voor zowat 9.000 gezinnen. Ook de biodiversiteit is hier winnaar, want er huizen vleermuizen en diverse zeldzame reptielen in de groeve.

 

Wie dit zwarter dan zwarte goud zelf wil bewonderen, kan bij gelegenheid een kijkje gaan nemen in het beroemde mausoleum Taj Mahal in India, in het Capitol House of Sacramento in Californië of in het kasteel van Versailles. Of in België in de kathedraal van Doornik of in het gerestaureerde Predikherenklooster in Mechelen.