Zensor, nuttige Belgische sensoren

05/12/2019

Preventie in plaats van genezing! Dit is het leidmotief dat de actie van Zensor, een Brussels bedrijf dat in staat is om met behulp van sensoren te anticiperen op de instorting van bruggen en infrastructuur.

Deze innovatie zal veel rampen voorkomen! Zensor is een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in het ontwikkelen van sensoren die het mogelijk maken om de slijtage van gebouwen te analyseren en evalueren. Het bedrijf verricht werkzaamheden aan infrastructuur zoals bruggen, tunnels of luchthavens. Het huidige hoofdproject is de luchthaven Schiphol in Amsterdam.

Hiervoor maakt het bedrijf gebruik van meerdere sensoren die samenwerken, waardoor het mogelijk is om verschillende parameters zoals trillingen, vervormingen of temperatuur te meten. De gegevens worden vervolgens verwerkt door een algoritme om te beoordelen of de infrastructuur al dan niet een risico op schade loopt.

De nauwkeurigheid van de diagnose is te danken aan de oorspronkelijke aanpak van het bedrijf, die zich niet alleen richt op de vele gegevens die door de sensoren worden verzameld, maar ook op de expertise van het bedrijf op het gebied van de fysica.

Deze aanpak maakt het dus mogelijk om een completere analyse te maken dan het exclusieve gebruik van Big Data.

Dit jonge bedrijf is actief in landen als België, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Spanje, Groot-Brittannië en Nederland. Tot de klanten behoren grote namen als Arcelor-Mittal, Umicore, Infrabel en Besix.