WK Ondernemen: Sealution gaat voor België

12/10/2022

Meer veiligheid en connectiviteit op zeereuzen? Een kolfje naar de hand van Sealution. De start-up uit Sint-Martens-Latem mag België vertegenwoordigen op het WK Ondernemen in 2023 in Saudi-Arabië.

De rechtstreekse aanleiding voor de oprichting van Sealution was een ongeluk aan boord van een groot containerschip toen maritiem officier en huidig CEO van de start-up, Sebastian Hamers, er stage liep. Een hele nacht lang had het slachtoffer geprobeerd benedendeks een radiosignaal uit te sturen. Tevergeefs, zo’n signaal dringt niet door de stalen wanden heen.

Nu garandeert het bedrijf de veiligheid met een intern netwerk van draadloze sensoren en armbandjes voor de bemanning. En daar blijft het niet bij. Ook de milieuvriendelijkheid en de efficiëntie gaan er met de geavanceerde technologie van Sealution met rasse schreden op vooruit. Zo sturen sensoren op de bestaande infrastructuur allerlei gegevens automatisch door naar een centrale databank, wat de connectiviteit ten goede komt. Afgelopen dus dat personeelsleden om de zoveel tijd het hele schip door hollen om waarden te verzamelen en in een logboek te registreren.

Het product en de bedrijfsvisie van Sealution overtuigden alvast de Belgische jury. Duimen nu maar dat de Belgische finalist ook in Saudi-Arabië als winnaar uit de bus komt volgend jaar.