Westvleteren 12, online

27/06/2019

Voortaan bestelt u ’s werelds beste bier, Westvleteren 12, alleen online

De rinkelende telefoon in de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren heeft plaatsgemaakt voor een onlinewinkel. Geluk speelt geen rol meer als je een voorraadje schaarse maar felbegeerde trappist wilt inslaan. Trouwens, de aankoop is beperkt tot twee kratten, gereserveerd voor particulieren, zolang de voorraad strekt en de voorrang gaat naar nieuwkomers of naar wie al een tijdje in het ‘afkoelbakje’ zat.

De webwinkel, met slimme wachtkamer dus, is trouwens maar beperkt open. Per maand worden er niet meer dan twee verkoopmomenten gehouden. Dat moet misbruiken uit het verleden tegengaan, waarbij economische overwegingen de doorslag gaven. Zo bemachtigde vorig jaar nog een buitenlandse supermarktketen een grote partij Westvleteren 12, die ze – uiteraard zonder de toestemming van de trappistenpaters – voor ruim het vijfvoudige van de gewone prijs doorverkocht. Gebruikers moeten zich online registreren om zulke toestanden in de toekomst te vermijden. En de koper moet ook altijd de nummerplaat registeren van het voertuig waarmee hij de bestelling aan de abdij komt ophalen. Wie betrapt wordt op misbruik, wordt de toegang tot de webwinkel ontzegd.

De bierroem zal de geesten van de paters trappisten van Westvleteren alvast niet benevelen. Zij zullen net genoeg blijven produceren om te voorzien in de behoeften van de eigen kloostergemeenschap of voor liefdadigheid.