Weldra groene waterstof uit gas van oude Waalse steenkoolmijnen?

22/02/2022

Steenkoolcentrales spelen mogelijk een rol in de milieuvriendelijke energiewinning van morgen. Groene waterstof geproduceerd zonder de minste CO₂-uitstoot. Een consortium van grote Waalse industriële bedrijven gaat aan de slag met een geoctrooieerde technologie ontworpen door onderzoekscentrum Materia Nova in Bergen.

De steenkoolmijnen zijn dan wel gesloten, maar nog altijd ontsnapt er langzaam mijngas uit de kolenaders. Dat kan dan aan de oppervlakte komen langs natuurlijke of kunstmatige schachten, breuklijnen, bij een mijninstorting of door doorlaatbare rotsen. Uit veiligheidsoverwegingen laat men daarom geregeld in afgedankte mijnen dat ontvlambare en explosieve gas gecontroleerd ontsnappen.

 

Mijngas bestaat hoofdzakelijk uit methaan, een broeikasgas nog 28 keer schadelijker voor de klimaatopwarming dan CO₂. Nu al wordt methaan gebruikt om elektriciteit of grijze waterstof, dus op basis van fossiele brandstoffen, op te wekken. Niet bepaald milieuvriendelijk! De productie van groene waterstof door elektrolyse die gebruikmaakt van hernieuwbare elektriciteit slurpt dan weer hopen energie en is erg duur.

 

Materia Nova werkt aan een nieuw procedé: groene waterstof winnen uit mijngas via zogeheten plasmapyrolyse. Het voordeel is drievoudig: geen methaanlekken meer, lager energieverbruik dan bij elektrolyse en naast waterstof genereert het vaste koolstof, erg gewild door de industrie. Nu is het zoeken geblazen naar welke Waalse mijnen geschikt zijn om gas in op te vangen.