Weg in Damme laat water door. Weg met weg van beton of asfalt!

04/06/2021

Bomen, klimaat en de mens winnen allemaal bij de heraanleg van een 800 m lang stuk weg in het West-Vlaamse Damme. Tussen de klinkers door sijpelt het regenwater de bodem in terwijl het over beton of asfalt opzij naar de riolering zou afvloeien.

De noodzaak aan nieuwe elektriciteitskabels en gescheiden rioleringen vormde de aanleiding voor de stad Damme om na de werkzaamheden af te stappen van beton of asfalt en het wegdek te plaveien met klinkers. Tussen de verbrede voegen, opgevuld met keitjes, kan het water doordringen in de grond. Het loopt dus niet meer, zoals vroeger, opzij weg naar de riolering. In zo’n doorlaatbare straat stijgt het grondwaterpeil en dat komt in de eerste plaats de bomen langs de kant goed uit. Hun wortels hoeven zich niet meer naar boven te werken om te happen naar lucht en water om te overleven, wat dikwijls leidt tot uitstulpingen en een beschadigd wegdek. Voorts wordt het water gebufferd in de grond en vandaaruit kan het rustig verdampen. Dat is dan weer een aanzienlijk klimaatvoordeel in een stedelijke omgeving. Voor klinkerbestrating hoef je trouwens niet dieper in de buidel te tasten.

 

Ook zien we almaar vaker waterdoorlatende opritten en parkeerterreinen in het straatbeeld verschijnen. Het is een milieu- en klimaatvriendelijk alternatief voor de traditionele materialen op plekken waar niet te veel zwaar verkeer langskomt. Gelukkig rijpen de geesten.