Van Hool haalt wereldprimeur met 100% batterij-elektrische dubbeldekstouringcar

25/11/2021

Nadat de onafhankelijke constructeur van bussen, autocars en industriële voertuigen Van Hool uit Koningshooikt eind 2020 de eerste 100% batterij-elektrische reisbus, de CX45E, naar de VS heeft verscheept, komt in 2022 de dubbeldeksvariant er op de markt. De TDX25E wordt de nieuwe parel aan de kroon van deze bijna 75-jarige kampioen in elektrische aandrijving van voertuigen.

Benedendeks is er plaats voor 18 en bovendeks voor 51 reizigers, samen dus 69 personen. De dubbeldekker heeft een actieradius tot 500 km, afhankelijk van de weersomstandigheden en het reliëf van het traject. Net zoals zijn voorganger en kleinere broertje is de TDX25E bestemd voor de Noord-Amerikaanse markt, vooral om werknemers comfortabel van huis naar de werkplek en terug te brengen. De tevredenheid over de eendekker CX45E aan de andere kant van de Atlantische Oceaan spoorde Van Hool ertoe aan snel werk te maken van een volelektrisch aangedreven model met een hogere passagierscapaciteit. Want na Europa is de VS voor Van Hool de tweede thuismarkt. Nergens is de vraag naar dubbeldekkers zo groot als daar. Vandaag rijden er ruim 11.000 bussen en autocars op de Noord-Amerikaanse wegen. Zelfs een aantal Silicon Valley-bedrijven zetten Van Hool-bussen in als pendeldienst voor hun personeel.

Met elektrische aandrijving (waterstof, trolley, batterij en hybride), zijn absolute specialiteit, heeft de Belgische constructeur de voorbije decennia al meer dan 1.200 voertuigen uitgerust.