Valdetectie- en waarschuwingssysteem in ware tijd

12/10/2022

Geregeld komen er valpartijen voor in ziekenhuizen en zorginstellingen. Het Brusselse bedrijf MintT ontwikkelde een slim systeem van sensoren, algoritmen en kunstmatige intelligentie dat in ware tijd alarm slaat en bovendien anticipeert op valrisico’s.

Medical Intelligence Technologies (MintT), opgericht in 2015 door een team van specialisten in software voor bewegingsanalyse, een verpleger en een ingenieur signaalverwerking, bundelt zijn kennis, vaardigheden en ervaringen om geleidelijk adequate oplossingen rond valdetectie te bedenken.

Er komt geen camera aan te pas, maar een sensor, die autonoom als een wolk van puntjes de contouren doorstuurt van de volumes in de kamer. De algoritmen en kunstmatige intelligentie analyseren die ruwe informatie en herkennen de vloer, muren, meubels, het bed … Ook beweging wordt gedetecteerd, bijvoorbeeld van een persoon die stapt, snel of traag, of eventueel valt. Het hele systeem verloopt automatisch, weliswaar onder toezicht van professionals. De waarschuwing wordt in ware tijd gegeven en dus is veel sneller ingrijpen mogelijk. Dat verbetert aanzienlijk de veiligheid, de zorgkwaliteit, het vertrouwen en de autonomie van de patiënten of de bewoners enerzijds en de gemoedsrust van het zorgpersoneel anderzijds. Voorts kan je uit de valincidenten lering trekken, om die in de toekomst maximaal te voorkomen.

MintT mikt met zijn technologie naast België en Frankrijk vanaf 2023 op andere landen en op een uitbreiding naar de thuisverpleging.