Vaccins: België nog altijd aan de top

18/03/2021

GSK investeert 330 miljoen euro in een vriesdroogeenheid voor vaccins. Het is de bedoeling dat in Waver ook 100 miljoen doses van een nieuw vaccin tegen corona worden geproduceerd.

Het bedrijf GlaxoSmithKline (GSK) blijft zijn farma-activiteiten in België gestaag uitbreiden. De vestiging in Waver is nu al de grootste productiesite van vaccins ter wereld. 99% van de productie wordt uitgevoerd naar ruim 160 landen en dagelijks worden er 2 miljoen vaccindoses gemaakt. De nieuwe kapitaalinbreng moet de site in Waver uit- en ombouwen tot een groot expertisecentrum voor vriesdrogen.

Want hoewel de meeste vaccins op de markt momenteel als vloeistof worden aangeboden, ‘gebruiksklaar’, blijkt het vaak interessanter ze te drogen, tot poeder te vermalen, omdat dit uiteraard langer houdbaar blijft. De wetenschappers op de site in Waver slaan dus die weg in.

Twee gevriesdroogde vaccins zitten al in een gevorderde klinische fase (het ene tegen een ademhalingsvirus en het andere tegen meningokokken). Maar de genoemde investering zal vooral dienen voor de productie van het coronavaccin van het Duitse bedrijf CureVac. Dat wacht op de goedkeuring door de Europese instanties volgende maand voor het de slotfase van de klinische ontwikkeling kan ingaan. Dit zogeheten vaccin van de tweede generatie zou volgens de directie van GSK beter beschermen tegen de coronavarianten.

Over enkele maanden zouden zowat 100 miljoen doses van dit nieuwe vaccin op Belgische bodem kunnen worden geproduceerd.