Turbulent, een revolutionaire energie

17/04/2020

Het consequent produceren van propere energie zonder het ecosysteem te beïnvloeden, het is wel degelijk mogelijk… Hydraulische turbines zetten de kracht van kleine waterstromen om in energie.

Turbulent, een Belgische start-up, ontwikkelt microwaterkrachtcentrales die niet alleen betaalbaar zijn, maar ook energie produceren zonder de ecosystemen en lokale gemeenschappen te beïnvloeden. In tegenstelling tot dammen die vrij grote investeringen en werken vergen, zijn de installaties van Turbulent minder duur en hebben ze geen negatieve impact op hun directe omgeving. Ze zijn dus ideaal voor afgelegen regio's die geen toegang hebben tot energie. Het project heeft ook het voordeel dat de turbines 24 uur per dag kunnen draaien en dus continu energie produceren.

Het initiatief voor dit ambitieuze project kwam van Geert Slachmuylders uit de provincie Antwerpen. Op de CleanTech Challenge in 2012 wekte zijn project de interesse van financieel en juridisch expert Jasper Verreydt. Samen zijn ze aan dit avontuur begonnen en hebben ze het bedrijf in 2015 opgericht. Ondertussen hebben ze al turbines geïnstalleerd in Bali en Chili. In Taiwan, de Filipijnen, Suriname, Frankrijk en Estland worden momenteel turbines gebouwd.

Turbulent werd ook bekroond met een dozijn prijzen zoals de WW Orcelle® Award, de Engie Endeavor Innovation South America en de EIT Venture Award. De toekomst van deze start-up ziet er veelbelovend uit.