Sunrise bekroond op Consumer Electronics Show van Las Vegas

20/01/2021

‘s Werelds grootste elektronicabeurs voor het brede publiek gaat noodgedwongen virtueel door. Maar de innovatieprijs, dit jaar voor het kleine Naamse bedrijf, is wel degelijk echt.

 

Jaarlijks in januari vindt de Consumer Electronics Show (CES) van Las Vegas plaats. Hij wordt beschouwd als de grootste bijeenkomst van alle wereldspelers in de elektronische industrie die de meest innoverende bedrijven uit de sector bekroont, maar door corona moet editie 2021 virtueel doorgaan. De Belgische start-up Sunrise heeft zich onderscheiden door de Innovation Award.

Het jonge Naamse bedrijf met een tiental werknemers werkt aan een medisch hulpmiddel voor mensen die lijden aan slaapstoornissen.

Concreet gebeurt de slaaptest van Sunrise thuis bij de patiënt, zonder dat hij zoals gebruikelijk naar het ziekenhuis hoeft te komen. Er wordt een sensor van amper 3 gram op de kin gekleefd. Die is verbonden met een mobiele app en na een nachtje slapen krijgt de patiënt, en ook de arts, een gedetailleerd rapport van de microbewegingen die ’s nachts optreden.

Dit erg krachtige procedé is al sinds een jaar op de markt in drie Europese landen (België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk) en onderhandelingen met de Amerikaanse overheden zijn aan de gang.