SOLiTHOR-batterijen: Belgisch, veilig en nog veel meer

06/07/2022

Klassieke batterijen hebben weleens een explosief karakter. Gaat SOLiTHOR, de Genkse technologiestart-up en spin-off van het Leuvense onderzoekscentrum imec, daar korte metten mee maken met zijn vastestofbatterijen?

Nu en dan haalt een accubrand van een elektrische fiets, bus of zelfs een laptop het nieuws. Die batterijen bevatten een vloeibaar elektrolyt op basis van lithiumzout, een erg ontvlambaar goedje. De ingebouwde veiligheidssystemen kunnen het risico niet helemaal uitsluiten. Na ruim tien jaar onderzoek heeft imec een vast elektrolyt ontwikkeld, Nano-Solid Composite Electrolyte (Nano-SCE), die SOLiTHOR nu verder gaat exploiteren. Nano-SCE waarborgt een hogere veiligheid en autonomie, betere prestaties en een langere levensduur. Bovendien laat het zich makkelijk integreren in het huidige productieproces, is er minder kobalt voor nodig en zou de volledige batterij recycleerbaar moeten zijn. Vooral de geraamde 30% efficiëntiewinst is een enorme doorbraak, als je bedenkt dat de klassieke types zowat aan hun grenzen zitten.

Momenteel zit het proefproject nog in zijn ontwikkelingsfase, maar de eerste testen op kleine batterijen overtuigen helemaal. Hun vermogen opdrijven en geleidelijk de productie uitbreiden is de voorlopige doelstelling. Uiteindelijk zou dit moeten uitlopen op een megafactory die in België wordt geïnstalleerd, om de koolstofvoetafdruk te beperken en de soevereiniteit op het vlak van productie te vergroten.