Sneakers van appelleer: een Belgische uitvinding

09/05/2019

Het Belgische merk Komrads brengt de eerste sportschoenen op de markt gemaakt van gefermenteerde pulp van appelschillen.

De textielindustrie is een van de meest vervuilende ter wereld, van grondstoffen tot recyclage over fabricage tot transport van het eindproduct. Tal van initiatieven zien beetje bij beetje het daglicht om de mode-industrie ethischer en groener te maken. Eén daarvan is Belgisch: sneakers van appelleer. Ja, u hoort het goed!

Het is een nieuwigheid van het Belgische merk Komrads, dat sinds 2015 onder meer duurzame sportschoenen maakt. Komrads heeft anderhalf jaar gewerkt aan dit product en heeft nu een prototype klaar, bijna rijp voor de markt. Deze nieuwe sneakers, de Komrads World, hebben een kleine ecologische voetafdruk, maar zijn wel hip en betaalbaar. ‘Je zou zeggen klassiek leer, maar 100% natuurlijk en milieuvriendelijk’, legt Mark Vandevelde uit, de oprichter van het label.

Je hoeft geen grondstoffen te winnen om ze te maken. De zool is 100% gerecycleerd rubber van autobanden en beschilderd met organische verf. Het appelleer is gemaakt in Italië: de pulp van appelschillen wordt gefermenteerd tot hoogwaardig leer. Tot slot wordt de schoen in Portugal geassembleerd, onder eerlijke voorwaarden.