Sioen, wereldmarktleider in technisch textiel

01/09/2022

Of het nu gaat om zeilen voor boten, afdekzeilen voor vrachtwagens, sportmatten en tal van andere weefsels, het textiel om die te maken is ongetwijfeld in België ontworpen.

Het familebedrijf werd in 1960 opgericht door Jacques Sioen in het West-Vlaamse Ardooie en wordt nu gerund door zijn dochter Michèle. In enkele decennia is het omgevormd tot een groep van verscheidene productiesites verspreid over Noord-Amerika, Azië, Afrika en Europa en ook België, met vestigingen in Ardooie, maar ook in Kerksken, Bornem, Poperinge, Luik en Moeskroen.

Van de 4.500 werknemers overal ter wereld zijn er 120 exclusief bezig met het onderzoek naar nieuwe materialen, productieprocessen, niches en toepassingen op de afdeling O&O (Onderzoek en Ontwikkeling). Een multidisciplinair team van ingenieurs materiaalkunde, chemici, textielspecialisten, experten in composietmaterialen en biologen ligt aan de basis van nieuwigheden die de groep Sioen in staat stellen zijn positie als wereldleider in de productie van technisch textiel te handhaven.

Aldus worden de meeste zeilen voor schepen en dekzeilen voor vrachtwagens in Europa bij het Vlaamse bedrijf vervaardigd. Sioen is ook gespecialiseerd in beschermkleding: politie- en brandweeruniformen, nautische en militaire kleding, met kogelvrije vesten of geotextiel voor de wegenbouw, composietmateriaal voor de auto-industrie of voor radars.

En sinds kort krijgt de duurzame keten van milieuvriendelijke biovezels alle aandacht, zoals voor de bekende wegwerptheebuiltjes, die dankzij de Belgen niet meer van polyester zijn.