Sinds 1958 vliegt België er voor het eerst weer op uit

18/08/2021

In 2015 werd Sonaca Aircraft opgericht. Nu al heeft de dochteronderneming van de Waalse producent en ontwikkelaar van vliegtuigonderdelen uit Namen 70 stuks verkocht van zijn Sonaca200, een eenmotorige tweezitter, aan pilotenscholen en voor pleziervluchten aan particulieren. Ook internationaal stemt het orderboekje hoopvol.

Naast vliegtuigen voor het Belgische leger ontwikkelde luchtvaartondernemer Ernest-Oscar Tips in Gosselies bij Charleroi goedkope en gemakkelijk te besturen sporttoestellen. Nadat in 1958 zijn laatste Tipsy Trainer, zoals hij ze noemde, van de band was gerold, bleef het qua Belgische vliegtuiggeschiedenis stil in ons luchtruim.

 

Daar komt met de Sonaca200 nu dus verandering in. De grote structuren, zoals de vleugels, romp en staart, worden in de vestiging in Roemenië geassembleerd. Intense studie van elektronica, aerodynamica, integratie van systemen en andere noodzakelijke vaardigheden stoomde Sonaca Aircraft klaar voor de meest complexe en geavanceerde taken, de eindassemblage. Het resultaat is een metalen toestel dat van neus tot staart speciaal is ontworpen voor piloten in opleiding, tussen € 180.000 en € 220.000 kost en minder dan 20 liter brandstof per uur verbruikt. Metalen? Jawel, leerling-piloten durven al ’s brokken maken en dan is metaal zo veel makkelijker te herstellen dan lichtgewichtmaterialen.

 

Het luchttransport trekt weer aan en tegen 2023-2024 verwacht Sonaca Aircraft een volledig herstel. Dus kan je maar beter meteen beginnen opleiden