Sensoren voor de auto van de toekomst

21/01/2020

Xenomatix is een Leuvens bedrijf gespecialiseerd in het ontwerp van lasersensoren voor teledetectie. Deze technologie zal een belangrijke rol spelen in de productie van zelfrijdende auto’s.

Het bedrijf ontwerpt sensoren die heel precies de snelheid meten waarmee een voorwerp zich verplaatst en de afstand waarop het zich bevindt. Deze technologie, bekend om haar hoge resolutie, zal eerst worden ingezet bij semizelfrijdende en daarna voor volledig zelfrijdende auto’s.

Nu Xenomatix pas heeft aangekondigd het project met het Italiaanse Marelli te gaan uitwerken, stelt het zijn producten in première voor op het salon: ‘We hebben onze sensoren vooraan in een auto bevestigd. Op een scherm genereren ze een wolk van 3D-puntjes, een weergave van wie er allemaal voor de auto lopen,‘ legt CEO van Xenomatix Filip Geuens uit. De demo bewijst dat het systeem in ware tijd een boel complexe informatie kan verwerken.

Via zijn deelname wil Xenomatix zijn positie van ‘secundaire leverancier’ aan de auto-industrie bekrachtigen, een typische plaats in de productieketen als toeleverancier van eerste rang. Het wordt ook een van de zeldzame bedrijven die lidartechnologie, die bewuste teledetectie via laser, levert aan de auto-industrie.