Schepen die minder vervuilen: dank u, Solvay!

21/09/2021

Solvay zorgt voor een nieuwe technologische doorbraak in de behandeling van de uitstoot van schepen.

Het Waalse bedrijf rekent er sterk op zijn expertise in te zetten voor de ecologische transitie. Zijn laatste bijdrage op dat vlak? Een droogbehandelingssysteem voor uitlaatgassen van schepen waar geen waswater aan te pas komt.

Dat kan een revolutie ontketenen in de ecologische voetafdruk van die zeereuzen, waarvan de impact buiten kijf staat. De Piana, een veerboot van de Franse rederij La Méridionale, kon er als eerste van profiteren. Tests in samenwerking met Solvay en zijn zogeheten SOLVAir Marine-systeem maakten indruk op La Méridionale, dat cruises organiseert tussen Marseille en Corsica. En terecht: volgens Solvay ‘daalt de uitstoot van zwaveloxiden (…) en wordt 99,9% van het fijnstof geëlimineerd’.

Deze indrukwekkende resultaten, die de scheepvaartonderneming in staat stellen zich te schikken naar de vorig jaar aangekondigde eisen van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO), zetten La Méridionale er al toe aan haar hele vloot uit te rusten met SOLVAir Marine. Van zijn kant komt Solvay zijn toezeggingen inzake milieuvriendelijkere energie onverminderd na. Zijn economische gezondheid en verankering in de hele wereld (23 landen) maken dat de groep het toonbeeld blijft van de uitmuntendheid van de Belgische chemiesector.