Reuzediamant zal in Antwerpen worden geslepen

06/02/2020

Sewelo, de tweede grootste ruwe diamant ter wereld die in april 2019 uit een mijn in Botswana werd gehaald, zal in Antwerpen worden geslepen en tot sieraad bewerkt door het Antwerpse bedrijf HB.

 

De keuze van het bekende luxemerk Louis Vuitton om het uitzonderlijke sieraad Sewelo te maken, viel op HB. De edelsteen van 1.758  karaat weegt ruim 350 gram. Het is de op een na grootste diamant ter wereld. De prijs wordt geraamd op meer dan 50 miljoen dollar, als je de prijs neemt van een soortgelijke diamant die in 2017 in dezelfde mijn werd gevonden.

De edelsteen, zowat de grootte van een tennisbal, bevindt zich in Antwerpen in afwachting dat hij wordt verwerkt, geslepen en gepolijst tot meerdere kostbare steentjes om er een collectie diamanten van te maken. Een ingewikkeld proces, waarbij de diamanten mogelijk maanden aan een stuk nauwgezet worden bewerkt.

Raluca Anghel, pr-hoofd van de vereniging van diamantproducenten: ‘Het is een ongelooflijke ontdekking,  die alleen in de natuur voorkomt, met die magische kracht eigen aan alleen maar natuurlijke diamanten.’ Ook in België lokt het sieraad reacties uit, zoals van Melissa Smet, het hoofd van het Syndikaat der Belgische Diamantnijverheid, die het bijzondere karakter van de diamant als volgt beschrijft: ‘Wat de steen zo speciaal maakt, is ook zijn mysterieuze aard. Hij is bedekt met een laagje zwarte koolstof en de kwaliteit van de diamant die eronder verborgen zit, blijft een mysterie.’

We kijken dus ongeduldig uit naar het resultaat van dit pure klassewerk.