Recordbedrag aan buitenlandse investeringen in 2018 in Vlaanderen

05/02/2019

Vlaanderen blijkt meer dan ooit buitenlandse bedrijven aan te trekken. Ze pompten in 2018 4,24 miljard euro in 234 investeringsprojecten tegenover 2,08 miljard in 215 projecten in 2017. Twee records in één klap dus. En in 2018 zijn er 5.339 rechtstreekse banen geschapen, bijna evenveel als het record van 5.377 in 2017.

Met 40 nieuwe projecten is de VS de grootste investeerder. Daarna volgen buurlanden Nederland, Frankrijk en Duitsland. Japan en China delen de vijfde plaats. Ook Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zuid-Afrika, Denemarken en Turkije zijn goed vertegenwoordigd.

Volledig nieuwe projecten kregen voorrang, boven uitbreidingen, fusies en overnames. De klemtoon lag vooral op productie, maar ook voor investeringen in onderzoek en ontwikkeling en verkoop en marketing is Vlaanderen een aantrekkelijke bestemming.

Twee belangrijke investeerders zijn het Oostenrijkse petrochemiebedrijf Borealis en de Nieuw-Zeelandse dienstenverlener Mainfreigt. Het eerste breidt zijn site in de Antwerpse havenregio in Kallo uit, goed voor 1 miljard euro, door er een van de grootste, modernste en meest energie-efficiënte installaties voor de productie van basisgrondstoffen voor kunststoffen te bouwen. De tweede wil vanuit een nieuwe logistieke site in Zwijnaarde een efficiënte distributie op poten zetten en heeft daarvoor een 100-tal mensen nodig.

Troeven voor Vlaanderen zijn haar ligging, haven, goedopgeleide mensen en de kwaliteit van haar onderzoeksinstellingen.