Proef ‘s kaviaar van krekels uit Wallonië

08/11/2019

Op de 8e editie van InnovaTech in Colfontaine, de Waalse beurs voor kleine of middelgrote (kmo’s) en zeer kleine ondernemingen (zko’s), zijn dit jaar maar liefst 88 vernieuwingen voorgesteld, een recordaantal. Eén daarvan: kaviaar van krekels!

Voor ondernemers, investeerders, journalisten of politici die tuk zijn op economie en innovatie is InnovaTech een waar festijn. In zowat alle domeinen vallen doorbraken of opmerkelijke uitvindingen te noteren, gaande van informatica, over gezondheidzorg tot de voedingsmiddelenindustrie. In die laatste springt het bedrijf WOC van  de Naamse Jean-Philippe Draye in het oog. WOC staat hier niet voor de bekende bereidingswijze, maar is het Engelse letterwoord voor World of Cricket. En cricket is naast een sport ook het Engels voor … krekel. Laat Jean-Philippe nu net daarvan kaviaar maken. Dat belooft dus voor lekkerbekken.

Er komt heel wat bij kijken voor zo’n krekelkaviaar klaar is. Je moet de insecten eerst koken, afpellen, er het vocht uittrekken, dat laten druppelen in een oliebad en ze dan schoonmaken. In totaal zes uur werk voor 1 kg van deze schatjes boordevol eiwitten en mineralen.

Jean-Philippe is ervan overtuigd dat dit lokale en overwegend ambachtelijk geproduceerde milieuvriendelijke bioproduct een mooie toekomst wacht. Je moet de mensen alleen van hun koudwatervrees afhelpen, meent hij. Dat moet lukken, want het eindproduct lijkt in niks meer op ’n krekel.

Dus allemaal aan de krekels maar.